Krađa u odeljenju

Ovim putem želim sa vama da podelim svoje pozitivno iskustvo, pogotvu što je u pitanju jedna izuzetno osetljiva tema.

U poslednjih mesec dana u mom odeljenju je učenicima 3 puta nestao novac, dva puta iz učionice i jednom iz svlačionice ispred sale za fizičko. Nakon analize situacije u odeljenju, došli smo do zaključka da je verovatno reč o jednoj učenici iz našeg odeljenja, ali dokaze nismo imali. Video nadzor u tom periodu nije snimao, a i da je snimao, to ne bi bio dokaz, jer to što je neko ušao u učionicu ne znači da je novac i uzeo. I dok su učenici smišljali razne načine kako da uhvate lopova, ja sam razmišljala šta da radim. Odlučila sam da odmah održim čas odeljenskog starešine na koji bih pozvala školskog policajca. U jednom trenutku sam pomislila da bi bilo dobro da se na tom času nađe i njihov veroučitelj koji bi im na konkretnom primeru objasnio neke od smrtnih grehova. On se složio.

Učenici su svi do jednog došli na čas. Nisam mogla da poverujem da niko nije zakasnio. A tek čas. Svako od nas troje se obratio učenicima i pričao o kradji sa svog aspekta. Učenici su zainteresovano slušali i masovno se uključivali u diskusiju. Rekli su da su odmah sakupili novac i nadoknadili štetu drugarici koja je ostala bez novca koji su joj roditelji dali za tu nedelju, jer stanuje u Valjevu. Poručili su svakom da se, ukoliko ubuduće bude imao novčanih ili nekih drugih problema, obrati drugovima koji će mu pomoći a ne da to rešava na ovakav način. Drugi su se pitali kako će sada ići u školu, sedeti sa njim u istoj učionici i plašiti se da će opet biti pokradeni. Pomogli smo im da na sve to gledaju iz jednog drugog ugla. Iako nismo otkrili ko je lopov, poručili smo mu da je usamljen i da su svi ostali na drugoj strani. To što u ovom trenutku nije otkriven ne znači da neće.

Ovo je moj predlog za čas odeljenskog starešine. Ne moramo uvek reagovati samo kad se nešto desi. Sada mislim da se možda u mom odeljenju to ne bi desilo da sam im ovakav čas organizovala ranije.

Čovek se uči dok je živ 🙂

Advertisements

2 mišljenja na „Krađa u odeljenju

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s